Mięciutkie ciasto, kwaśne borówki i chrupiąca kruszonka tworzą połączenie idealne, trudno odmówić sobie kolejnej babeczki. Ciasto z dodatkiem maślanki jest naprawdę fenomenalne, długo utrzymuje świeżość i ma cudowną strukturę po upieczeniu, na pewno połączę je jeszcze z innymi owocami. Z przepisu wyjdzie Wam 12 babeczek.
Syrop owocowy:
120 g borówek
łyżeczka cukru
sok z połówki cytryny
Przełóż umyte borówki do garnka, rozgnieć owoce i gotuj przez kilka minut do puszczą sok. Dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj.
Kruszonka:
40 g masła
40 g cukru
40 g mąki
szczypta soli
Rozpuść masło w mikrofalówce lub w rondelku, dodaj mąkę, cukier i sól. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy, odstaw do przestygnięcia.
Babeczki:
250 g mąki
120 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g roztopionego masła
2 jajka
120 g maślanki
pół łyżeczki soli
ok. 200 g borówek
Nagrzej piekarnik w opcji góra-dół do 180C. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek dopieczenia i sól. Rozpuść masło w mikrofalówce lub w rondelku. Rozpuszczone masło, jajka, maślankę dodaj d suchych składników i wymieszaj szpatułką do połączenia się składników, ale nie dłużej. Jeśli masa będzie mieszana zbyt długo, babeczki nie będą puszyste i wyrośnięte po upieczeniu. Dodaj borówki i mieszaj je kilkoma ruchami do ciasta.
Ciasto przełóż do papilotek, mi najlepiej sprawdza się do tego łyżka do lodów. Na wierzch każdej babeczki nałóż łyżkę syropu owocowego i wmieszaj go delikatnie do ciasta. Następnie, posyp każdego muffinka kruszonką. Babeczki piecz ok. 20 minut, ale przed wyciągnięciem babeczek z piekarnika, sprawdź wykałaczką czy są dopieczone w środku. Na patyczku nie powinno być śladów mokrego ciasta. Smacznego!
Comments