top of page
Zdjęcie autoraAnna Kaczor

Babeczki z borówkami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, kwaśne borówki i chrupiąca kruszonka tworzą połączenie idealne, trudno odmówić sobie kolejnej babeczki. Ciasto z dodatkiem maślanki jest naprawdę fenomenalne, długo utrzymuje świeżość i ma cudowną strukturę po upieczeniu, na pewno połączę je jeszcze z innymi owocami. Z przepisu wyjdzie Wam 12 babeczek.



Syrop owocowy:

  • 120 g borówek

  • łyżeczka cukru

  • sok z połówki cytryny

Przełóż umyte borówki do garnka, rozgnieć owoce i gotuj przez kilka minut do puszczą sok. Dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj.



Kruszonka:

  • 40 g masła

  • 40 g cukru

  • 40 g mąki

  • szczypta soli

Rozpuść masło w mikrofalówce lub w rondelku, dodaj mąkę, cukier i sól. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy, odstaw do przestygnięcia.


Babeczki:

  • 250 g mąki

  • 120 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 120 g roztopionego masła

  • 2 jajka

  • 120 g maślanki

  • pół łyżeczki soli

  • ok. 200 g borówek

Nagrzej piekarnik w opcji góra-dół do 180C. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek dopieczenia i sól. Rozpuść masło w mikrofalówce lub w rondelku. Rozpuszczone masło, jajka, maślankę dodaj d suchych składników i wymieszaj szpatułką do połączenia się składników, ale nie dłużej. Jeśli masa będzie mieszana zbyt długo, babeczki nie będą puszyste i wyrośnięte po upieczeniu. Dodaj borówki i mieszaj je kilkoma ruchami do ciasta.

Ciasto przełóż do papilotek, mi najlepiej sprawdza się do tego łyżka do lodów. Na wierzch każdej babeczki nałóż łyżkę syropu owocowego i wmieszaj go delikatnie do ciasta. Następnie, posyp każdego muffinka kruszonką. Babeczki piecz ok. 20 minut, ale przed wyciągnięciem babeczek z piekarnika, sprawdź wykałaczką czy są dopieczone w środku. Na patyczku nie powinno być śladów mokrego ciasta. Smacznego!

9259 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page