Największą satysfakcję przynosi mi zawsze przygotowywanie tortów i wszelkiego rodzaju babeczek. Mogę się wtedy pobawić teksturami i przygotować rozmaite dekoracje tak, aby efekt końcowy budził zachwyt. Najwięcej przyjemności z jedzenia dają mi jednak wszelkiego rodzaju babki, ucierane ciasta i biszkopty. Dlatego też przy okazji Świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć na stole mojej ulubionej babki z majonezem. To właśnie ten tajny składnik powoduje, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne i niezwykle smaczne! Poniżej znajdziecie na nią dokładny przepis.
Składniki na Babkę:
-5 jajek w temperaturze pokojowej
-190 g cukru drobnego
-7 łyżek majonezu w temperaturze pokojowej
-wanilia/cukier z wanilią
-100 g mąki pszennej
-120 g mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę o wymiarach 30x11 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką pszenną. Piekarnik nastaw na 170C, grzanie góra-dół. Mąkę ziemniaczaną (120 g), mąkę pszenną (100 g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki), cukier z wanilią przesiej do miski i odstaw. Całe jajka (5) ubijaj z cukrem przez ok. 5-7 minut. Kiedy masa jajeczna uzyska jasny kolor, dodawaj po łyżce majonez mieszając całość za każdym razem mikserem na niskich obrotach. Dodaj suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut aż do suchego patyczka. Odstaw do wystygnięcia.
Lukier:
-200 g cukru pudru
-sok z jednej cytryny
Cukier puder (200 g) przesiej przez sitko, dodaj sok z połowy cytryny, wymieszaj. Sok z drugiej połowy dodawaj stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polewa powinna być gęsta, ale lukier powinien powoli spływać z łyżki. Udekoruj babkę lukrem i ulubionymi dodatkami. Babkę przechowuj szczelnie zamkniętą aby zachowała swoją wilgotność.
Smacznego!
Comments