top of page

Owocowe tarty z kremem waniliowym

Zdjęcie autora: Anna KaczorAnna Kaczor

Zaktualizowano: 17 lip 2021



Od kiedy zakupiłam perforowane ranty, tarty to zdecydowanie mój ulubiony deser. Aromatyczne, pyszne kruche ciasto w połączeniu z delikatnym kremem waniliowym i owocami na pewno zadowoli fanów nieprzesłodzonych deserów. W zależności od sezonu, możecie wymieniać owoce, absolutnie każde się tutaj sprawdzą. Wierzch możecie udekorować kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany i ulubionymi dodatkami, jednak ja jestem fanką dużej ilości owoców.


Co będziesz potrzebować do wykonania tego przepisu:

-Ranty cukiernicze. Ja wykorzystałam TE o średnicy 8 cm, ale sprawdzą się również te ze stali nierdzewnej, o mniejszej średnicy czy te bez perforowanych dziurek.

-Rękaw cukierniczy.

-Krem waniliowy. Przepis poniżej.

-Pralinę owocową lub puree malinowe. Przepisy poniżej.

-Owoce lub inne dodatki do dekoracji.


Przepis na 12 sztuk:

  • Kruche ciasto:

-300 g mąki pszennej

-160 g masła, wyciągnij je 30 minut wcześniej z lodówki

-2 żółtka

-100 g cukru pudru

-wanilia/cukier z wanilią

-szczypta soli

Umieść wszystkie składniki w misie miksera i wyrób końcówką do ucierania. Alternatywnie możesz użyć melaksera. Gotowe ciasto powinno przypominać kruszonkę. Ciasto zawiń szczelnie folią spożywczą i następnie w takiej formie schłodź w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie, rozwałkuj masę na grubość ok. 3-4 mm i wytnij rantem tyle spodów, ile masz foremek, odłóż je na bok.


Następnie, wytnij paseczki na długość obwodu rantu, grubość paseczka powinna być większą niż wysokość rantu. Możesz wykleić boki dwoma paseczkami, w niczym to nie przeszkadza, ale jeśli zrobisz to na jeden raz, tarta będzie się ładniej prezentować po upieczeniu. Ciasto które wystaje poza foremkę, zetnij nożem cukierniczym. Wyklej spód ciastem, które przygotowaliśmy na samym początku i nakłuj nożem lub widelcem. Czynność powtórz ze wszystkimi rantami. Wyklejone foremki włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny. Następnie, upiecz ciasto w temperaturze 150C, góra dół. Podczas wypiekania, kontroluj czy w żaden bok tart nie opada - czasami może się tak zdarzyć. W takim przypadku, dociśnij go do rantu. Kiedy ciasto się zarumieni, wyciągnij blaszkę. Po ok. 5-10 minutach, jak ciasto przestygnie, ale wciąż będzie ciepłe, delikatnie oddziel małym nożykiem lub nożem cukierniczym boki tart od rantów. Jeśli będziesz ściągać ranty po zupełnym ostygnięciu, możesz łatwo uszkodzić tarty. Tak wypieczone spody przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do nałożenia nadzienia.


  • Pralina:

Ja spody tart posmarowałam praliną z TEGO PRZEPISU, jest fajnym i nieoczywistym dopełnieniem, ale zamiast niej możesz nałożyć puree malinowe, np. Z TEGO PRZEPISU. Będą równie pyszne.

  • Krem waniliowy:

-6 żółtek

-90 g cukru

-25 g mąki ziemniaczanej/30 g jeśli chcesz uzyskać sztywniejszą konsystencję

-500 ml mleka

-wanilia/ekstrakt z wanilii/cukier z wanilią

-3 łyżki masła


W misie miksera utrzyj żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną do uzyskania białej konsystencji, wyłącz robota. W międzyczasie, mleko z laską wanilii/cukrem waniliowym podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Połowę mleka wlej do masy jajecznej, wymieszaj rózgą, a następnie przelej do reszty masy jajecznej w garnku. Tak zahartowaną mieszaninę gotuj na średnim ogniu cały czas energicznie mieszając. Kiedy krem zagotuje się, trzymaj garnek na ogniu ok. 1-2 minuty do uzyskania gęstości budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Od razu po przygotowaniu przykryj dokładnie krem folią spożywczą, w przeciwnym razie wierzch nieładnie obeschnie, odstaw do ostygnięcia. Krem waniliowy możesz przygotować wcześniej, przechowuj go w lodówce.


Na wypieczone tarty nałóż rozpuszczoną pralinę lub puree malinowe. Krem waniliowy przełóż do worka cukierniczego i nałóż po same brzegi. Udekoruj swoimi ulubionymi dodatkami.


Czy mogę użyć zwykłych foremek na tarty, a nie rantów? Jasne, chociaż według mnie cały ich urok polega na tym idealnym kształcie. W pierwszej kolejności zawsze jemy oczami, dlatego zawsze staram się przywiązywać dużą wagę do tego, jak prezentują się moje desery.


Jak przechowywać gotowe tarty?

Jeśli chcesz przygotować tarty wcześniej to najlepiej przechowywać w lodówce, jednak polecam je wyjąc ok. 2 godziny przed jedzeniem. Są smaczniejsze w temperaturze pokojowej.


Kiedy najlepiej przygotować tarty? Tarty najlepiej przełożyć kremem w ten sam dzień, w który planujemy je zjeść. Jednak wiele razy zdarzało mi się konsumować je na następny czy kolejny dzień i były równie pyszne, jednak ciasto odrobinę namaka od kremu.


Jakiej wanilii użyć? Z doświadczenia wiem, jak ciężko kupić dobrej jakości laskę wanilii w sklepie. Najczęściej nie mają one praktycznie żadnego aromatu. Polecam Ci kupić dobrej jakości ekstrakt (UWAGA! Nie pomyl z aromatem!) lub cukier z wanilią Dr.Oetker’a. Jest on naprawdę niezłej jakości, ma dużo ziarenek wanilii w porównaniu z konkurencyjnymi firmami i można go kupić w lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych, czasami widuję go w Lidlu.


Koniecznie dajcie znać, jak smakowały Wam tarty i jak je udekorowaliście!

Ściskam, Ania.


 
 
 

Comments


© 2024 Słodki Bufet. Oryginalne Posypki Dekoracyjne.

  • Ikona szara Facebook
  • Szary Instagram Ikona
bottom of page