Bardzo proste i szybkie ciasto, które na pewno zachwyci wszystkich fanów Nutelli. Możesz je przygotować bez użycia miksera. Dekoracja i lekko korzenna nuta ciasta wprawia w mocno świąteczny nastrój, ale jeśli pominiesz dodatek przyprawy piernikowej to z powodzeniem możesz je robić przez cały rok. Krem jest świetnym zwieńczeniem wilgotnego ciasta, jednak nie powinno być go zbyt dużo, aby zachować balans i całość nie była za słodka. Ja do dekoracji użyłam cukrowych oczu, ale możesz je też wykonać z masy cukrowej.
Brownie - foremka o wymiarach 23x23 cm lub okrągła 24 cm
-170 g masła
-200 g czekolady deserowej
-200 g cukru
-0,5 łyżeczki soli
-60 g kakao
-4 jaja
-125 g mąki
-2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub 1 łyżeczka cynamonu
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180C w opcji góra-dół. Masło, czekoladę i cukier podgrzej do upłynnienia się w mikrofalówce lub w garnuszku na średnim ogniu. Odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj do płynnych składników jajka i wymieszaj je trzepaczką. Kolejno, dodaj sól, kakao, mąki i przyprawę piernikową lub cynamon. Wymieszaj tylko do połączenia się składników. Przelej masę do formy i piecz 25 minut. Ciasto nie powinno być zbyt wysuszone, lekko gliniasty środek jest pożądany. Przed krojeniem, dobrze ostudź ciasto, możesz je schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Krem
-250 g serka mascarpone
-220 g Nutelli
Serek oraz Nutellę przełóż do misy i wymieszaj ręcznym mikserem do połączenia się składników. Możesz zrobić to również ręcznie szpatułką. Przełóż masę do rękawa i udekoruj brownie. Ja użyłam tylki Wilton o numerze 125.
Możesz nałożyć krem bez użycia rękawa i tylki. Rozsmaruj go nożem pozostawiając nierówności. W takim przypadku polecam pokroić ciasto po nałożeniu kremu. Zamiast Nutelli możesz użyć masła orzechowego. Dodaj cukier puder do smaku, ok. 1 łyżkę i postępuj tak samo, jak w przypadku Nutelli. Jeśli chcesz wykorzystać do nałożenia kremu tylkę, pamiętaj, by użyć gładkie masło, bez dodatku kawałku orzechów. Tak przygotowane brownie z kremem przechowuj w lodówce szczelnie zamknięte lub owinięte folią, aby krem nie obsechł.
Dodałam gałkę muszkatołową i cynamon, ale pół łyżeczki soli to chyba za dużo dla mnie. Ogólnie konsystencja super, wszystko mieszałam szpatułą i wystarczyło. Ale wydłużyłem czas pieczenia do 28 minut, nie lubię zbyt gliniastego. Polecam! 😎
Och🤤 Koniecznie do wypróbowania😁 Dzięki Ci dobra kobieto za ten przepis❤️