Nasze posypki nadają się do dekoracji właściwie każdego rodzaju słodkości: tortów, babeczek, bez, cake popsów czy ciasteczek. Pamiętaj jednak, że składają się one przede wszystkim z cukru, oznacza to, że kremy na bazie bitej śmietany mogą je rozpuścić. Najlepszym, a zarazem najsmaczniejszym kremem, który będzie stabilny, aksamitny i wystarczająco elastyczny to krem z dodatkiem białej czekolady.
Składniki na krem:
-400 ml śmietanki 36%
-700 g ulubionej białej czekolady, z marek sklepowych polecam Fin Carre z Lidla
-250 g mascarpone
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść wraz ze śmietanką w mikrofalówce i podgrzewaj ok. 3-4 minuty na średniej mocy. Następnie, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ważne jest, aby uzyskać gładką konsytencję kremu. Nierozpuszczone drobinki czekolady będą nam zatykać tylkę podczas wyciskania kremu.
Jeśli nie masz mikrofalówki, zagotuj śmietankę, uważając żeby nie wykipiała poza garnek, a następnie zalej nią czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj trzepaczką. Jeśli nie uzyskasz od razu jednolitej mieszaniny, podgrzej śmietankę z czekoladą na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Krem schłodź w lodówce przynajmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Po schłodzeniu, przełóż do miski przygotowaną wcześniej śmietankę z czekoladą oraz mascarpone i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem jest sztywny, a mieszadło powinno pozostawiać widoczne ślady na kremie. Nie wydłużaj jednak niepotrzebnie czasu ubijania, ponieważ krem może się zwarzyć - powstają wtedy grudki, a konsystencja będzie zbyt luźna, aby użyć go do dekoracji. Najlepiej nakładaj niewielką ilość kremu do rękawa, aby go niepotrzebnie nie podgrzewać i mieć większą kontrolę nad dekoracją. Dekoruj przy użyciu ulubionej tylki. Ja najczęściej wykorzystuję tylkę Wiltona 1M.
Odpowiednio przygotowany krem będzie delikatny i puszysty, możesz go wykorzystać do dekoracji ulubionych babeczek, cake popsów czy bez, nada się też idealnie do przełożenia tortu. Proporcje możesz nieco modyfikować - nie wpłynie to znacząco na smak. Jedyną zasadę, którą polecam stosować to taka, która mówi o tym, aby czekolady zawsze wagowo było więcej niż śmietanki. Dzięki temu uzyskamy stabilny krem oraz zminimalizujemy możliwość zwarzenia się.
Z tej ilości składników spokojnie udekorujesz ok. 12-15 babeczek w zależności od ich rozmiaru oraz stylu nakładania kremu. Jeśli nie chcesz robić takich wzorów na babeczkach, przygotuj krem z połowy porcji. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis i wykorzystasz go podczas dekorowania swoich słodkości, koniecznie oznacz nas na Instagramie i pochwal się efektem!
Jeżeli jesteście ciekawi posypki wykorzystanej przeze mnie na zdjęciach to jest to przepiękna i elegancka mieszanka Rose Gold.
Comentários