Mocno pachnące wanilią, mięciutkie maślane babeczki. Aby struktura babeczek faktycznie była puszysta, masło musi być dobrze utarte. Babeczki po upieczeniu są płaskie, świetnie sprawdzą się pod dekorację ulubionym kremem lub pod toppery z masy cukrowej. Ja najczęściej nadziewam mufinki puree owocowym, solonym karmelem, masłem orzechowym, Nutellą lub ganachem czekoladowym.
Przepis na 12 babeczek
80 g masła
140 g cukru
łyżka ekstraktu z wanilii/wanilii/cukru z wanilią
1 jajko
190 mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180C w opcji góra-dół. 190 g mąki przesiej do miski, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.
W pierwszej kolejności, umieść 80 g masła, 140 g cukru, ekstrakt z wanilii lub wanilię w misie miksera i utrzyj końcówką z nakładką silikonową, ok 4-5 minut. Masło powinno zdecydowanie zrobić się bielsze.
Podczas ubijania zgarnij ze ścianek masło, aby całość się równo ubiła. Kolejno, dodaj jajko i wymieszaj do połączenia. Dodaj suche składniki oraz 200 ml mleka, zmiksuj.
Przełóż ciasto do papilotek, ja robię to za pomocą łyżki do lodów. Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości foremek. Piecz ok. 20 minut do suchego patyczka.
Jeśli potrzebujesz świeże babeczki na rano, tak przygotowane możesz schować na noc do lodówki. Schłodzenie ciasta przed pieczeniem polepszy strukturę babeczek. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.
Ania
Witam, jaka konsystencje powinny miec babeczki po upoeczeniu? Moje byly strasznie "sypkie" czy takie maja byc ?
Nie rozumie końcówki tekstu. Jeżeli chce na rano to mam przygotowane ciasto wsadzić do lodówki? Czy już upieczone babeczki ? I dopiero potem je ozdabiać?